Luxusní Chili Con Carne

Chili con carne, častěji pouze chili, je taková americká obdoba naší svíčkové (nemyslím chuťově). V každé rodině se dělá tak trochu jinak a téměř všichni tento pokrm milují. Ale tento recept na Chili con carne stojí fakt zato!

Ingredience:

1 lžíce oleje

1 -2 cibule

1 červená čerstvá paprika

3 stroužky česneku

1 vrchovatá lžička sušeného chilli (v případě nižší pálivosti dejte klidně více) - najdete v našem obchodu

1 lžička mleté sladké papriky

1 lžička mletého římského kmínu - najdete v našem obchodu

500 g mletého libového masa! (vybrat si libové maso a nechat si ho umlít nebo ho umlít doma)

1 kostka hovězího bujónu

400 g plechovka krájených rajčat

1 lžička sušené majoránky

1 lžička cukru

400 g plechovka červených fazolí

sůl, pepř

chléb nebo rýže, případně zakysaná smetana

****************************************************************************************************

Na pánvi si z lehka osmažíme na drobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme rozmačkaný česnek, na drobno nakrájenou čerstvou papriku, lžičku chilli, lžičku sladké mleté papriky, lžička mletého římského kmínu.

Vařte asi 5 minuty a promíchejte.

Přidejte maso, opět promíchejte a vařte dalších 5 minut.

Poté rozdrobíme 1 kostku hovězího bujónu v 300 ml horké vody. Vlijte do pánve. Přidejte 1 plechovku rajčat, lžičku majoránky, lžičku cukru, sůl, pepř a promíchejte.

Poté, co přivedeme směs do varu, přiklopíme pokličkou a snížíme teplotu a 20 minut a podusíme. Čas od času promícháme.

Po 20 minutách přidáme fazole, opět přivedeme k varu a necháme 20 minut bez pokličky.

Teď je čas na ochutnávku. Pokud Vám připadne pálivost malá, přidejte ještě trochu sušeného chilli. Promíchejte, vypněte sporák, přiklopte pokličkou a nechte ještě 10 minut odpočinout.

Podáváme s rýží, případně chlebem. Při servírování můžete přidat navrh lžíci zakysané smetany pro zjemnění.

Přeji dobrou chuť!!!